Vilkasta yhteis­työtä Pohjois­maissa ja EU:ssa

Elokuussa 2024 Hanselin hallitus piti kokouksen Kööpen­haminassa ja vieraili Tanskan yhteis­hankinta­yksikkö SKI:ssä. SKI:n toimitus­johtaja Signe Lynggaard Madsen esitteli yhdessä muun johto­ryhmän kanssa yhtiön toimintaa. Keskustelu oli aktiivista, ja yhtiöiden yhteis­hankinta­tarjonnan prosesseineen todettiin olevan hyvin saman­kaltaista. Sekä SKI että Hansel tarjoavat palveluitaan koko julkis­hallinnolle. Molemmilla yhtiöillä on myös sellaisia yhteis­hankintoja, joiden käyttäminen on osalle asiakas­kuntaa pakollista. SKI:ssä tämä koskee lähinnä kunta­puolta, kun taas Hanselissa niin sanotun käyttö­velvoitteen piirissä on valtio­asiakkaita. SKI:stä Tanskan valtio omistaa 55 prosenttia ja Tanskan Kunta­liitto 45 prosenttia. Myös Hanselin omistajat ovat valtio ja Suomen Kuntaliitto.

Molempien yhteis­hankinta­yksiköiden tarkoitus on aikaan­saada säästöjä yhteis­kunnalle ja tarjota kestäviä hankinta­ratkaisuja asiakkailleen. Molemmissa yhtiöissä tehdään sekä puite­järjestelyjä että dynaamisia hankinta­järjestelmiä, mutta SKI:ssä pää­paino on puite­järjestelyissä. Yhtiöt saavat tulonsa pää­osin yhteis­hankintojen palvelu­maksuista. SKI:n tapa tehdä säästö­laskelmia herätti kiinnostusta Hanselin hallituksessa, ja hallituksen kannustamana tätä laskenta­mallia lähdetään soveltamaan Hanselissa. SKI laskee säästö­laskelmien kautta yhteis­kunnalle tuottamaansa lisä­arvoa.

”Yhteis­hankinta­yksiköiden tarkoitus on aikaan­saada säästöjä yhteis­kunnalle ja tarjota kestäviä hankinta­ratkaisuja asiakkailleen.”

Hedelmällistä kokemusten­vaihtoa monesta näkö­kulmasta

Hanselilaisia osallistui kesäkuussa 2024 pidettyyn sosiaalisen vastuun Nordic Network Meeting -⁠⁠tapahtumaan Oslossa. Käsiteltyjä aiheita olivat muun muassa toimen­piteet, jotka liittyvät hankintoihin niin sanotuista riski­maista sekä sosiaalisen vastuun auditoinnit.

Olimme kesä­kuussa edustettuna myös Kööpen­haminassa järjestetyssä julkisten elin­tarvike­hankintojen The Power of Public Food Procurement -⁠⁠tapahtumassa, jossa paino­pisteenä olivat erityisesti koulu­ateriat.

Myös ICT-kategoriassa pohjois­mainen yhteis­työ on säännöllistä ja hyvin aktiivista. Tapaamisia on pidetty kuukausittain etänä, ja lisäksi kesäkuussa 2024 tavattiin Norjassa DFO:n järjestämässä tilaisuudessa. Työskentely on painottunut erityisesti ohjelmistojen ja pilvi­palveluiden hankinta­haasteiden käsittelyyn ja kokemusten­vaihtoon. Mukana ovat olleet Ruotsin Adda, Tanskan SKI, Norjan DFO, Islannin Ríkiskaup sekä Hansel. Laajalla asian­tuntijoiden joukolla on jaettu kilpailutus­kokemuksia sekä näkemyksiä ohjelmisto­toimittajien käyttämistä toiminta­tavoista ja menettelyistä. Yhteisenä tavoitteena on saada lisää tehoa, säästöjä ja hyötyjä keskitetystä hankinta­toimesta kyseisellä toimi­alalla.

Syyskuussa 2024 järjestettiin ensimmäinen Nordic Travel Network -⁠⁠kokous Tukholmassa. Mukana olivat Hanselin lisäksi tilaisuuden järjestäjänä toiminut Kammarkollegiet Ruotsista, SKI Tanskasta sekä DFO Norjasta. Kokous­päivien aikana käytiin läpi eri maiden kategoria­strategioita, vastuullisuuteen liittyvien vaatimusten huomioimista kilpailutuksissa sekä käytössä olevia järjestelmiä ja teknisiä ratkaisuja. Lisäksi esiteltiin eri maissa käynnissä olevien kilpailutus­projektien tilanteita.

Hankinta­direktiivin uudistuksen tiimoilta aloitettiin syksyllä 2024 pohjois­mainen yhteis­työ. Yhteis­hankinta­yksiköt Adda Ruotsista, SKI Tanskasta ja Hansel aloittivat keskustelut edun­valvonnasta ja käytännön hankinta­toimen näkö­kulmien esiin tuomisesta.

Marraskuussa 2024 hanselilaiset olivat hyvin edustettuina parissakin kansain­välisessä hankinta-alan tapahtumassa. Hanselin edustaja osallistui Tiranassa Euroopan unionin Technical Assistance and Information Exchange (TAIEX) -⁠⁠ohjelman Albanian-yhteis­hankinta­yksikölle (Operatori i Blerjeve të Përqendruara) järjestämään työ­pajaan. Työ­pajan tavoitteena oli jakaa albanialaisille kollegoille yhteis­hankintojen parhaita käytäntöjä, ja edustajamme esitteli kokemuksia dynaamisten hankinta­järjestelmien hyödyntämisestä yhteis­hankintojen toiminta­mallina. Nordic Public Procurement Forumissa Kööpen­haminassa kuultiin puolestaan Hanselin esitys: What makes a central purchasing body a game changer? Seminaarissa olivat esillä lisäksi muun muassa yhteis­hankintojen hyödyt, Euroopan komission kuulumiset, ajan­kohtainen oikeus­käytäntö, tutkijoiden hankinta-aiheiset loppu­työt sekä hankintojen vastuullisuus.

Ruotsalaisen kuntien yhteis­hankinta­yksikkö Addan ja Hanselin aktiivinen, varautumiseen liittyvä yhteis­työ huipentui joulu­kuussa 2024 Tukholmassa järjestettyyn tapaamiseen. Yhdessä on käyty läpi Suomen ja Ruotsin varautumiseen liittyviä käytäntöjä, vastuullisuuteen ja varautumiseen liittyvien vaatimusten huomioimista kilpailutuksissa sekä teknisiä ratkaisuja. Lisäksi esiteltiin varautumis­toimen­piteiden tilannetta molemmissa maissa. Tapaamisessa oli mukana myös suomalaisia ja ruotsalaisia viran­omaisia sekä ruotsalaisia kuntia.

Tulosta

Sinua voi myös kiinnostaa

Toimitusjohtajan katsaus

Vuoden 2024 julkis­hallinnon isot säästöt näkyivät myös hankinnoissa.

Lue juttu

Selvitämme yhteis­hankintojen kustannus­säästöjä

Hanselin tehtävänä on lisätä tehokkuutta julkisiin hankintoihin Suomessa, mutta tehokkuuden mittaaminen on haastavaa.

Lue juttu

Vastuullisuuden johtaminen

”Vastuullisuus on valttimme” on yksi strategiamme pää­teemoista.

Lue juttu